TİCARET HUKUKU
ŞİRKET AVUKATI NE YAPAR?
Bir ticaret şirketinin kuruluşundan tasfiyesine kadar bütün hukuki prosedürlerde hukuki yardım sağlar,
Sermaye arttırma veya azaltma işlemlerini yürütür,
Şirketin yaptığı ve kendisinden yarım istenilen tüm sözleşmeleri düzenler veya kontrol eder,
Şirket birleşmesi veya devralınması gibi konularda teknik pürüzleri ortadan kaldırmaya çalışır ve birleşmenin ya da devralmanın hukuki zeminini oluşturur,
Yönetim Kurulu kararlarının hazırlanmasını ve Genel Kurul toplantılarının usulüne uygun yapılmasını sağlar,
Hukuki danışmanlık vererek şirketin ihtiyaç duyduğu hukuki bilgileri onlara aktarır,
Şirket aleyhine açılmış davaları takip eder veya şirket lehine dava açar,
Şirketin vergiyle ilgili sorunlarını gidermeye çalışır veya bu tür sıkıntıların yaşanmaması için hukuki denetim yapar,
Şirket alacaklarını tahsil etmek veya mahkeme ilamlarını yerine getirmek için icra kanalına başvurur,
Şirketlerin tür değiştirme işlemlerini yürütür ve bu konuda hukuki zemin oluşturur.
Haksız rekabetin önlenmesine için gerekli işlemleri yürütür ve ortaya çıkan zararların giderilmesini sağlamaya çalışır.
ŞİRKET AVUKATININ ÖNEMİ
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hem ticari ve ekonomik hayat için hem de sermaye sahipleri ve ticari şirketlerin muhatapları için ticaret hukuku oldukça önemlidir. Bu önem beraberinde bir kontrol mekanizması geliştirmiş ve bazı prosedürleri çok çetrefilli hale getirmiştir.İyi bir şirket avukatı, şirket yöneticileri veya sahipleri için oldukça karmaşık görünen bu hukuki prosedürleri yerine getirir ve bunun yanında şirketin hukuki temsilciliğini yapar.
Ticaret hukukunun kapsamı oldukça geniştir ve kanundaki hükümlerin birçoğu emredicidir, bu sebeple kanunda belirtilen usullerin izlenmesi, sürelerin kaçırılmaması ve bunun gibi birtakım teknik bilgilere hâkim olunması gerekmektedir. Bu teknik bilgilerin bilinmesi iyi bir mesleki bilgi ve deneyim gerektirmektedir,Şirket avukatının devreye girmesini gerektiren koşullar bunlardır; yani şirket avukatları şirketi yönetenlerin bir anlamda pusulasıdır, izlenmesi gereken hukuki yolları ve yönü tayin ederler.
TİCARET HUKUKU VE ŞİRKETLERİN HUKUKİ DANIŞMANLIĞI
Ticaret hukuku kategorisinde şirket hukuku,kıymetli evrak hukuku,kambiyo senetleri,sigorta davaları,ticari davalar,ticari işlemler,taşıma hukuku gibi ticari hayatı yakından ilgilendiren konulara ilişkin hukuki uyuşmazlıklara dair güncel yazı ve makalaler yayınlanmaktadır,Sitemizde yayınlanan ticaret hukukuna ilişkin makaleler hakkında sormak istediğiniz soruları yazıların altındaki hızlı epostadan bize ulaşabilirsiniz.Sorularınıza ticaret hukukunda uzman ticaret ve şirketler hukuku alanlarında uzman avukatlar tarafından cevap verilecektir.
İşverenlerin; mevcut şirketlerini ticaret sicil kayıtlarından sildirmeksizin aktif olarak kullanmadıkları, farklı isimlerle aynı veya değişik yerlerde şirketler kurdukları ve faaliyetlerini yürüttükleri sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun sonucu olarak işçinin söz konusu değişik şirketlerde girdi çıktı yapılarak çalışması veya fiilen bir şirkette çalışırken sigortasının başka bir şirket tarafından yatırılması gibi durumlar karşımıza çıkabilmektedir. Söz konusu olayların çözümünde, organik bağ hususunun araştırılması gerekmektedir.
Ticaret hukuku ticaret kanununda düzenlenmiş bulunan hukuki ihtilaflar hakkindaki hukuki düzenlemeleri içeren hukuk dalıdır.Ticari iş ise ticaret kanununda yer alan düzenlemelerle,tacir sıfatını haiz şahıslar arasındaki iş ve işlemlere verilen isimlerdir.Ticari iş niteliğindeki ilişkilerden doğan hukuki uyuşmazlıkların çözüm yeri ise ticaret mahkemeleridir.Ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde bu davalara ticaret mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri bakmaktadır.Ticaret hukuku uzmanı avukatlar da genel olarak bu tarz uyuşmazlıklarda görev almakta ve bu alanda kendilerini geliştirerek tecribe edinmektedirler.Deniz ticaret hukuku ise başlı başına bir hukuk disiplinidir.Kendine özgü bir terminolojisi ve pek çok teknik ayrıntısı bulunmaktadır.
Günümüzde ticari faaliyetler oldukça gelişmiş ve büyümüş durumdadır . Bu durum gelişimin olumlu yanlarıyla birlikte , henüz ortaya çıkmayan ihtilafların erkenden öngörülmesi ve buna uygun olarak tedbir alınması ihtiyacı doğmuştur. Hukuki problemlerin çözülmesi, hukuki işlemlerin denetlenmesi ve düzenlenmesi aşamalarında da şirketler ve ticaret ile uğraşan bireyler avukata başvurma ihtiyacı duymaktadır. Ticaret avukatı ve şirket avukatı tam da bu noktada önem kazanmıştır.
Şirketler hukuku ticaret hukuku bünyesinde yer alan; şirketlerin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, sona ermesi, iflası, iflas erteleme, şirket birleşmeleri, şirket satın almaları, devretmeleri ve tasfiyesi vb. konuları ile ilgilenen hukuk dalıdır.
Ticaretin maddi anlamda taşıdığı risk göz önüne alındığında şirketlerin kurulmalarından sonuna kadarki süreçte hukuki analize tabi tutulmaları, hukuk bilgisine haiz bir kimse tarafından incelenmeleri ve taşıdıkları risklerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu yalnızca şirketin kendi işlemlerinde değil diğer şirketlerle yaptıkları hukuki işlemlerde de geçerli olmaktadır. Hukuki danışmanlık alınmadan imzalanan sözleşmeler, yeterince incelenmeme, sonradan ortaya çıkabilecek hukuki uyuşmazlıkların öngörülememesi gibi riskler taşımaktadır. Bu anlamda şirketlerin mevzuata hakim, ticaret ve ticari ilişkiler hakkında bilgi sahibi, ticaret avukatı ile çalışması bir gereklilik halini almıştır.
Alacak temliki nasıl yapılır?
Alacağın devrinde alacağını devreden kişiye temlik eden, alacağı devralan kişiye ise temellük eden denir. Borçlunun sıfatı ise değişmeyecektir. Alacağın devri için alacaklı ile üçüncü kişi arasında alacağın devri konulu bir sözleşme yapılmak zorundadır. Bu sözleşmede borçlunun rızası aranmaz ancak sözleşme yazılı şekil şartına bağlıdır. Alacağın temliki sözleşmesi adi yazılı şekilde yapılan sözleşme ile de geçerli olacaktır. Alacağın devri vaadi sözleşmesi ile şekil şartına bağlı değildir.
Alacağın devri bir tasarruf işlemi olması sebebiyle devreden hem fiil hem de tasarruf yetkisine sahip olmak zorundadır.
Aynı alacak ile ilgili birden fazla temlik sözleşmesi yapılmış ise tüm bu sözleşmeler tarih bakımından incelenir. İlk önce yapılan sözleşme ise geçerli sayılır.
Alacağın devri bir kazandırıcı işlemdir. Kazandırıcı bir işlem olması sebebiyle de alacağın devrinin bir sebebe bağlı olması gerekmektedir.
Alacağın temlikinde devrin konusu alacak hakkıdır. Alacağın devri ile sadece hak sahibi değişir. Alacağın değişmesi mümkün değildir.Bazı Alacakların Devredilmesi Kanun Hükmü İle Yasaklanmıştır
Ticaret Hukuku alanında büromuzca verilen hizmetler şu şekildedir:
-İflas ve iflas erteleme davaları
-Marka ve patent başvuru davaları
-Haksız rekabet davaları
-Vergi hukukundan dolayıdoğan davalar
-Ticaret unvanı tecavüzleri ve önlenmesi davaları
-Tüketici hukukundan doğan davalar
-Ticari anlaşmalar ve sözleşmeler
-Ticari anlaşmaların müzakere edilmesi ve taslak aşamalarındaki danışmanlık
-Ortaklık anlaşmaları
-Kıymetli evrak, senet ve çek alacaklarının icra yoluyla tahsili
-Danışmanlık, yönetim ve hizmet sözleşmeleri
-Sermaye artırımı ve azaltmaları
https://www.cesayazilim.com http://dikicioglu.av.tr/hakkimizda
Bizimle iletişime geçin